Občina Dobrova-Polhov Gradec

Občina Dobrova-Polhov Gradec
maj 26, 2016 admin

Polhov Gradec je naselje v občini Dobrova – Polhov Gradec.

Polhov Gradec je središče zgornje Gradaške doline in Polhograjskega hribovja. Leži na nadmorski višini 397 m in je oddaljen 17 km od mesta Ljubljane, s katero je ob delavnikih in sobotah povezan z redno avtobusno linijo. Nad starim naseljem je vzpetina Stari grad – Kalvarija, ki doseže višino 460 m nad morjem. Ob vznožju te vzpetine tečeta dve rečici: Božna ali Velika voda in Mala voda , obe se pod naseljem združita v reko Gradaščico, ki pogosto poplavlja.

Zgodovina

Kraj ima bogato kulturno dediščino in zanimivo hribovito okolico s številnimi cerkvami po pobočjih. Naseljen je bil že v rimski dobi, o čemer pričajo izkopanine podeželske vile rimskega bogataša, ki jih hrani Narodni muzej Slovenije. Rimska postojanka se imenovala Ad Nonum. V številnih sakralnih objektih je ohranjenih veliko srednjeveških fresk, kipov iz obdobja pozne gotike in grajske opreme.

Pohograjska graščina

Velika zanimivost v kraju je tudi grajski kompleks, grad je bil dograjen po potresu v 16. stoletju, danes pa je prenovljen in je v njem muzej Pošte in telekomunikacij, krajevni muzej, poročna dvorana. Posebna zanimivost v graščini je grajska kapela z izjemno bogato štukaturo, ki je bila pred kratkim obnovljena. Grajsko dvorišče krasi zelo lep Neptunov vodnjak z vklesano letnico 1696 (letnica ne kaže njegovega nastanka), na njem je tudi Grb Polhograjskih gospodov (Billichgrätz), okoli so postavljeni štirje stebri z nimfami in številnimi ornamenti. Grad obdaja star grajski Park z znamenito veliko staro lipo. Naselje ima ohranjenih tudi več starih hiš, ki ohranjajo staro kulturno izročilo. Leta 1857 so takratnemu grofu in strastnemu zbiratelju rastlin prinesli redko rožo, katera je preživela ledeno dobo in grof Blagaj jo je prijavil v register rastlin, kjer je po njem dobila tudi ime Blagajev volčin ( latinsko Daphne Blagayana). Leta 1858 si je to rožo prišel pogledat saški kralj Friderik Avgust II. , ob tej priložnosti je dal grof Blagaj postaviti pod vznožje gore Obelisk , spomenik tej » kraljevi roži «.

Izhodišča za izlete

Iz naselja vodijo planinske poti v hribovsko okolico na vrhove Pasjo ravan (1029 mnm .), Polhograjsko goro (tudi Sv. Lovrenc, 824 mnm.), Tošč (1021 mnm.), Grmado (898 mnm.) in nekatere nižje vrhove.

Okoliški kraji

Okoli Polhovega Gradca je raztresenih nekaj manjših naselij kot so: Briše, Setnik, Setnica, Selo, Log, Babna gora, Dvor, Podreber, Pristava.

Location

X
- Enter Your Location -
- or -