Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Vsebinski opis vina

Vino, alkoholna pijača pridobljena iz alkoholnega vrenja grozdnega soka, je del človeštva že preko 6.000 let. Vino uporabljajo oziroma pijejo tako v zabavne namene, kot tudi v verske namene (različni verski obredi). Najstarejše uporabljanje vina v verskih obredih je zabeleženo pri starih Egipčanih, ki so z vinom častili kar nekaj bogov. Najbolj znan med njimi je egipčanski bog Hathor, zaščitnik vina. Vino oziroma pridelavo vina so zasledili na vseh kontinentih sveta.

Najstarejšo, do sedaj, odkritje so lončeni lonci za shranjevanje vina na območju zdajšnje severne Kitajske, ki ga je odkril arheološki kemik Patrick E. McGovern iz univerze v Pennsylvania. Ocenili so, da so lončeni lonci stari 9.000 let. Pred tem najstarejšo odkrito uživanje vina je bilo zasledeno v gorah Zagros, zahodni Iran, ki je bilo staro okoli 3100 do 3500 let pred našim štetjem (University of Pennsylvania, Science Daily, 2004). S tem so različni raziskovalci dokazali, da je bilo vino, tako kot sedaj, razširjeno po celotnem svetu. Vina po kakovosti uvrščamo na:

  • Namizno vino – najnižja kvaliteta vina. Večinoma ni sortno vino in je po navadi tudi mešanica različnih sort vina. Namizno vino je dovoljeno dodatno sladkati.
  • Kakovostno vino – srednja kvaliteta vina. Narejeno je iz grozdja, ki je bilo obrano v polni zrelosti. Tudi pri kakovostnih vinih je dovoljeno dodatno sladkanje.
  • Vrhunsko vino – najvišja kvaliteta vina. Narejeno je iz grozdja, ki je bilo obrano ravno tako v polni zrelosti ali celo prezrelosti. Vrhunsko vino je po navadi najdražje in ga je strogo prepovedano dodatno sladkati.